De vanligaste allergierna

De vanligaste allergierna

Det finns inga exakta siffror på hur många av svenskarna som har allergier. Faktum är att det finns många som inte ens känner till att de själva har en. Dock brukar man uppskatta att ungefär en tredjedel av alla svenskar har någon allergi av något slag. Bland de vanligaste återfinns bland annat pollen- och pälsdjursallergi. Om du inte är allergisk själv, känner du säkert någon som har allergier mot något av följande:

1.    Pollenallergi

Man uppskattar att ungefär 20 % är allergiska mot pollen. Vanliga symptom är att man får en rinnande näsa och sveda i ögonen. Många kan även uppleva stark trötthet och blir till och med allergiska mot vissa livsmedel under årets varmare delar. På senare år har pollenallergi blivit allt vanligare – även bland vuxna. På grund av pollenallergi finns det många som undviker att träna utomhus på våren.

2.    Pälsdjursallergi

Mer än var tionde svensk uppskattas vara allergisk mot pälsdjur. Det finns receptfria läkemedel mot detta, som dock inte alla upplever hjälper särskilt väl. I sådana fall kan man få ett recept utskrivet på starkare medicin av doktorn. Upplevs särskilt stora besvär med allergi mot ens katt eller hund, är det möjligt att starta en behandling med vaccinationer.

I första hand bör man dock undvika djuret i den mån det är möjligt. Är man dessutom allergisk mot ett pälsdjur, finns en förhöjd risk att man utvecklar allergier även mot andra. Därför avråds pälsdjursallergiker från att ha några pälsdjur hemma över huvud taget – även om det är ett djur man inte känner sig allergisk mot för tillfället.

3.    Matallergi

Det blir allt vanligare att se laktos- eller glutenfria livsmedel i mataffärerna. Vanliga symptom är att man får klåda eller svullnader i svalg och mun, magproblem och eksem. Har man en stark allergi kan man, i värsta fall, drabbas av en allergisk chock.

Det är viktigt för personer med matallergi att få rätt diagnos. Ibland kan det förväxlas med intolerans eller överkänslighet. Man är då just känslig, men har ingen allergi. Någon som har laktosintolerans kan till exempel klara av att förtära vissa produkter som skulle vara farliga för någon med svår mjölkallergi att få i sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *