Det lilla som gör skillnad: Väska för första hjälpen

Det lilla som gör skillnad: Väska för första hjälpen

Olyckan kan alltid vara framme, vart du än är. Du kan aldrig veta om du skadar dig hemma, i skolan, på jobbet, i bilen, affären, biblioteket eller bussen. Att då ha tillgång till saker som hjälper dig stilla blodet, plåstra om såret eller kyla ner bulan kan underlätta enormt. En första hjälpen väska innehåller alla dessa saker och underlättar för den som antingen själv skadat sig eller vill hjälpa någon skadad. Att ha en sådan tillgänglig är väldigt vanligt på de flesta platserna, oavsett om de är offentliga platser eller privata.

Innehåll i förstahjälpenväska

Det finns olika förstahjälpenväskor med olika innehåll. Vissa är mindre med mindre saker som är grundläggande och andra är större med mer omfattande saker. Väskorna innehåller dock alltid det du behöver för att ta han om blödningar och sår med olika djup och storlekar: Sårtvätt, förband, plåster, handskar och sax. Vissa innehåller dessutom kirurgtejp och sterila kompresser. Det viktiga med innehållet är inte hur mycket som finns av en produkt utan vad som finns för hjälpmedel. Företagen som säljer förstahjälpenväskor har satt ihop olika väskor som är anpassade för olika ändamål. Bland annat finns väskan för fritid, hantverkare, för hemmet och för arbetsplatsen.

Fördel: Att kunna hjälpa

Den största fördelen att ha en förstahjälpenväska nära till hands är nog självklar för alla: Man kan hjälpa den som blivit skadad. Om man fått ett sår och börjat blöda, oavsett storlek, måste man kunna stilla blödningen. Annars kan det bli livsfarligt. Eftersom väskan innehåller det mesta som behövs för att ta hand om ett sår är det lätt att hjälpa till. Dessutom är produkterna lätta att använda och förstå hur man ska göra med dem för att de faktiskt ska kunna hjälpa. De flesta väskorna innehåller dessutom instruktioner på hur man ska använda till exempel kompresserna, men också på andra saker man måste tänka på när en olycka har skett, till exempel HLR.

Fördel: Man vinner tid

En förstahjälpenväska är både den slutgiltiga hjälpen och ett sätt att vinna tid tills hjälpen kommer fram. Om man bara fått ett litet sår som kan tas hand om med kompresser, plåster och sårtvätt är en förstahjälpenväska allt man behöver. Om såret är större och djupt så måste det kanske sys. Om blödningen är stor så måste man åka till sjukhuset. För att vinna tid tills ambulansen kommer fram och för att se till att den drabbade inte förlorar för mycket blod kan man använda produkterna i en förstahjälpenväska. Det är tillräckligt att säkra en persons tillstånd tills den professionella hjälpen kan ta hand om hen.

Fördel: Lugn istället för stress

Att kunna utföra första hjälpen på någon och överhuvudtaget kunna hjälpa någon ger en lugn i en situation som är stressad och där man känner sig pressad, som till exempel en olycka. Man håller sig själv upptagen och tankarna är koncentrerade på att hjälpa medan man faktiskt hjälper den skadade. Med en förstahjälpenväska slipper man med andra ord paniken som oftast kommer vid en olycka.

förstahjälpenväska.nu ger mer information om vad en första hjälpen innebär och hur viktigt det är att snabbt agera vid olycka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *