Hårtransplantation – hur fungerar det egentligen?

Hårtransplantation - hur fungerar det egentligen?

Funderar du på att göra en hårtransplantation? Kanske har ditt hår blivit lite glesare med åren och du vill göra det fylligare igen. Det går att göra med lite olika metoder och transplantation är ett sätt.  Här följer lite information om vad en hårtransplantation innebär.

De första hårtransplantationerna utfördes för ca 50 år sedan. Dessa gav ofta fula ärr och resultat var inte alltid så bra. Idag har kunskapen och erfarenheten dock ökat enormt och tekniken har förfinats. Utrustningen som används idag möjliggör ett arbete med mycket mindre transplantat, till och med enskilda hårstrån.

Hur går det till?

Vid en hårtransplantation flyttas hår från ett område som är rikt på hår, till ett område där ökad hårväxt önskas. Redan inom 24 timmar börjar de transplanterade hårsäckarna växa fast och börjar omgående producera ett naturligt hår.

Den vanligaste typen av hårtransplantation heter FUE (Follicular Unit Extraction) och innebär att hårsäcksgrupper tas från ett område och flyttas en i taget till det glesare området. Ingreppet sker utan skalpell och inget behöver sys.

De områden som är vanligast att göra transplantation på är hjässa, vikar och hårlinje.

Men många tänker inte på att det idag faktiskt också går att göra transplantation av hår till mindre områden som ögonbryn och skäggväxt. Ingreppens omfattning varierar således från mycket små kosmetiska justeringar, så som att flytta hårlinjen några millimeter till att fylla ut stora ytor.

Transplantationens steg

  1. Konsultation- här diskuterar du med kliniken vad du önskar uppnå med ingreppet.
  2. Hälsokontroll – brukar göras för att ta reda på om det föreligger hinder eller för att ta reda på om du har andra medicinska omständigheter att tänka på inför ingreppet.
  3. Innan ingreppet – här ritar kirurgen upp de områden som ska genomgå ingrepp. Tänk på att ni här måste vara 100 % överens om var linjerna ska vara.
  4. Själva ingreppet -Smärtstillande och lugnande preparat används. Antibiotika ges också för att minimera risken för infektion. Givarområdet lokalbedövas och när denna har verkat startar transplantationen av hårsäckarna.
  5. Steg två är att bedöva mottagarområdet och placera håret i området som önskas fyllas ut. Hur lång tid ingreppet tar varierar kraftigt beroende på ingreppet.
  6. Återhämtning och uppföljning

Det finns ytterligare metoder och behandlingar som kan användas mot håravfall och som ett komplement till hårtransplantation eller som fristående behandling.

Exempel på andra behandlingar är: Laser, mediciner, preparerat hår (hårpreparat som ”ströas” på tunnhåriga områden och ger ett tillfälligt resultat).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *