Lämna bilen hemma – elcyklarna är här!

Lämna bilen hemma - elcyklarna är här!

Elcyklar blir allt mer populära i många länder världen över. Dessa eldrivna cyklar är ett bra alternativ till traditionella cyklar för alla som har en lång väg att pendla, genomgår fysisk rehabilitering, har fysiska begränsningar av något slag, eller helt enkelt inte är vana att cykla på en vanlig cykel. En del av den grundläggande teknologi som återfinns på dagens elcyklar patenterades av vetenskapsmän redan för över 100 år sedan.

Här går vi igenom några av de många fördelar som elcyklar för med sig, och förklarar varför du borde lämna bilen hemma till förmån för en elektrisk cykel. Vi går igenom bränsleekonomi, slår hål på myter och fördomar samt tittar på statistik över användandet av elcyklar och vanliga cyklar.

Vad är bra med elcyklar?

När du tänker på hur dyrt det är att köra bil, eller hur mycket det kostar att färdas i kommunaltrafiken, förstår du att det finns en hel del pengar att spara på transport. Om du kan ersätta bilen med en elcykel när du pendlar till jobbet kan du göra stora besparingar. Bilen kostar dessutom pengar i form av bensin. Elcyklar är cirka 40 gånger mer ekonomiska än de mest bensinsnåla bilarna, när man ställer antal liter per mil mot antalet watt som används per mil.

Du har säkert vissa fördomar mot elcyklar, till exempel att de inte skulle ha ett fördelaktigt utseende. Dagens elektriska cyklar ser dock helt annorlunda ut än de tidiga modellerna. En annan vanlig missuppfattning gäller hur långt man kan cykla på en elcykel. Många elcyklar kan ta dig cirka 45 km på en laddning, och denna siffra kan du enkelt öka genom att trampa på pedalerna emellanåt. Därför är elcyklar som gjorda för pendling och kortare resor!

Statistiken visar dessutom att elcyklar används oftare än vanliga cyklar. Enligt statistik från en brittisk organisation används 46 procent av alla traditionella cyklar endast två gånger i veckan, och 30 procent används bara varannan vecka. Hela 81 procent av alla elcyklar används dock åtminstone en gång i veckan. Genom att köpa en elektrisk cykel ökar sannolikheten för att du kommer använda den snarare än att låta den stå i garaget och samla damm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *