Vilken typ av pedaler lämpar sig bäst för MTB?

Vilken typ av pedaler lämpar sig bäst för MTB?

Cykling handlar till stor del om kontaktpunkter, oavsett om det handlar om kontaktpunkter mellan din cykel och väggen eller mellan dig och din cykel. Genom att optimera kontaktpunkterna kommer din cykeltur bli betydligt bekvämare. Pedalerna är en av de tre huvudsakliga kontaktpunkterna för en cyklist, medan sadeln och styret är de övriga två. Är du osäker på vilken typ av pedaler du ska köpa, det vill säga huruvida du ska satsa på plattformspedaler eller klickpedaler? Här guidar vi dig genom pedaldjungeln.

Ett av de sätt som du kan åstadkomma en stor skillnad avseende hur cykeln känns och fungerar är genom att byta ut pedalerna och de cykelskor du använder på dem. Genom att uppgradera från de pedaler som följde med cykeln kan du känna dig säkrare på din cykel, vilket förhoppningsvis leder till att du finner det roligare att cykla. Det finns många starka åsikter när det gäller plattformspedaler och klickpedaler inom mountainbikevärlden. Här försöker vi dock hålla oss till rena fakta.

Plattformspedaler

Plattformspedaler med tillhörande skor innebär att du kan lyfta fötterna från pedalerna och röra dem fritt i luften om du så önskar. Det som kännetecknar denna typ av pedal är följande:

  • Pedalen är större, vilket gör att det finns en större yta för skon att fästa på och för din fot att trycka ner på.
  • De nitar av metall som sticker upp från pedalen hjälper sulan på skorna att få fäster på pedalen.
  • Cykelskor för plattformspedaler har en sula med ett greppvänligt gummi eller en greppvänlig mönstring som gör att skorna fäster på pedalerna.

Klickpedaler

Klickpedaler har ett klackjärn som fäster din sko i pedalen. Du behöver därför ha skor som är kompatibla med denna typ av pedal. Dessa är kännetecknen för klickpedaler:

  • Pedalerna är mindre och mer öppna, vilket försvårar för lera att täppa igen klickmekanismen.
  • Klickpedaler gör att du kan röra på vristen utan att koppla loss skon från pedalen.
  • Pedalerna funkar på bägge sidor, vilket gör att du inte behöver snurra på pedalen för att hitta rätt sida. Allt du behöver göra är att sätta dit foten och känna efter klicket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *